Krijg je een warm gevoel vanbinnen wanneer je denkt aan kleine bengels? Kinderen krijgen staat op de verlanglijst van talloze mannen en vrouwen. Ook al klinkt het als de normaalste zaak van de wereld, heel vaak gaat het niet vanzelf. Je fertiliteit optimaliseren, dat doe je met deze do’s & don’ts!

Een goede vruchtbaarheid dankzij vitaminen en mineralen

De kans op een kleine spruit vergroten? De juiste vitamines en mineralen kunnen bijdragen tot een optimale fertiliteit.

Vitamine B

We beginnen met verrassend nieuws voor de mannen: een tekort aan vitamine B kan schadelijk zijn voor de DNA-stabiliteit van spermacellen. Dit is mogelijk door een te lage concentratie folaat in het seminaal plasma van de cellen.

Vitamine B11 draagt bij tot het aanmaken en hernieuwen van de lichaamscellen van de moeder tijdens de zwangerschap.

B6 geeft je hormoonhuishouding (wat belangrijk is voor je vruchtbaarheid) een boost.

Ook de instandhouding van gezonde slijmvliezen is superbelangrijk voor een goede fertiliteit. De vitamines die hiervoor zorgen? Dat zijn B8, B2 en B3.

De rest van de B-familie, B5, speelt een rol in de aanmaak van steroïdhormonen.

Meer weten over de verschillende B-vitaminen? Hier  lees je er meer over.

Vitamine D

Vitamine D komt steeds vaker naar voor als belangrijke factor in de vrouwelijke vruchtbaarheid. Vooral in combinatie met IVF mogen we de rol van vitamine D zeker niet over het hoofd zien. Waarom juist? Een van de belangrijkste taken van vitamine D is het vereenvoudigen van het celdelingsproces. Hoe beter de conditie van je lichaamscellen, hoe beter je vruchtbaarheid. Je kennis over vitamine D vergroten? Lees hier verder.

Calcium

De special guest uit het lijstje: calcium. Bij onvruchtbare vrouwen komt een tekort aan calcium vaker voor dan gedacht. Bovendien is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat calcium kan zorgen voor een gezonde bloeddruk bij zwangere vrouwen. Hier lees je meer over dit mineraal.

Zink

Dit klinkt alvast mannelijk, toch? Vooral in de vruchtbaarheid van mannen heeft zink een invloedrijke functie. Op het vlak van spermakwaliteit en bevruchtingsgraad speelt zink een fysiologische en pathogenese rol. Ook een normaal testosterongehalte heb je te danken aan de kracht van zink. Meer weten over zink? Lees hier  verder.

Selenium

Selenium heeft een positief effect op de conditie van de eierstokken en de follikelontwikkeling in het vrouwelijk lichaam. Ook voor mannen blijkt selenium een gunstig spoorelement te zijn. Het draagt namelijk bij tot een gezonde productie van zaadcellen. Hier lees je meer over dit element.

Omega vetzuren

Wist je dat omega vetzuren soelaas kunnen bieden bij vrouwen met het polycysteus-ovariumsyndroom (POS)? Omega draagt bij tot een toename van het plasma-adiponectinegehalte (een essentieel hormoon) en het normaal functioneren van de slijmvliezen. Meer weten over omega? Lees dan hier verder.

8 manieren om je fertiliteit te boosten

Jammer genoeg is zwanger worden niet vanzelfsprekend voor elke vrouw. Droom je van een mini-me? Enkele kleine aanpassingen in je levensstijl kunnen de kans op een vlotte zwangerschap vergroten.

Eet gezond (en genoeg)

De uitspraak ‘voor twee eten’ mag dan wel een fabeltje zijn, toch is het belangrijk om gezond en genoeg te eten wanneer je zwanger wilt worden. Voldoende eiwitten, ijzer, zink, vitamine C en D zorgen voor een optimale menstruatiecyclus (en dus een frequentere eisprong). Zet dus wat vaker eiwitten, fruit, groenten en vezels op het menu om je vruchtbaarheid te boosten.

Niet alleen wat je eet, ook je gewicht speelt een rol in je babyproces. Wanneer je te zwaar bent, overproduceert je lichaam bepaalde hormonen die de ovulatie verstoren. Een te laag gewicht voorkomt de productie van hormonen om elke maand te ovuleren.

Stop met roken

Nog op zoek naar een geldige reden om te stoppen met roken? Je vruchtbaarheid! Roken heeft een nadelig effect op de eicellen en het bevruchtings-en innestelingsproces. Niet alleen je longen, ook je eierstokken kunnen vroegtijdig verouderen als je regelmatig een sigaret rookt.

Bezint eer ge begint (te drinken)

Alcoholconsumptie en een lagere vruchtbaarheid gaan hand in hand. Regelmatig een glaasje drinken verandert de oestrogeenspiegel, wat de innesteling van je eicel kan verstoren. Koffie blijkt een even grote boosdoener te zijn als die calorierijke cocktail. Cafeïne beïnvloedt de vrouwelijke hormoonspiegels waardoor het langer kan duren vooraleer je effectief zwanger bent.

Neem je werkplek onder de loep

Gevaarlijke stoffen en je vruchtbaarheid gaan niet bepaald goed samen. Bepaalde soorten straling, pesticiden, stikstofoxide, brandstof en industriële chemicaliën kunnen een negatieve invloed hebben op je menstruatiecyclus en vruchtbaarheid. Niet alleen hoe, maar ook wanneer je werkt kan een invloed hebben. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die in onregelmatige shiften werken, meer last hebben van vruchtbaarheidsproblemen.

Ken je eigen cyclus

Er bestaat overal een app voor, zelfs voor je menstruatiecyclus. Geen slecht idee, toch? Een normale cyclus duurt ongeveer 21 tot 35 dagen, met de vruchtbare dagen de dag van de eisprong en de vier tot vijf dagen ervoor. Het is geen garantie dat je eisprong altijd op dag 14 gaat plaatsvinden. Elke vrouw is anders, dus je ovulatie kan plaatsvinden van dag 6 tot 21. Probeer alle lichamelijke veranderingen zo goed mogelijk te noteren om je menstruatiecyclus in kaart te brengen.

Duik wat vaker tussen de lakens

Let’s talk about sex! Hoe vaker je quality time hebt met je partner, hoe makkelijker het is om je menstruatiecyclus te voorspellen. Hoe dan? Tijdens de seks komen er verschillende hormonen vrij die je voortplantingssysteem positief kunnen beïnvloeden. Bovendien schiet je oestrogeenproductie de hoogte in wanneer je regelmatig seks hebt met je partner. Toch maar het excuus ‘ik heb hoofdpijn’ aan de kant zetten deze avond?

Let op je stressniveau

Het komt vast niet als een verrassing als we zeggen dat stress ook een negatief effect kan hebben op je vruchtbaarheid. Stressfactoren kunnen de hormoonproductie in je lichaam verstoren, waardoor je menstruatiecyclus een stuk minder betrouwbaar wordt. Je stressniveau op een natuurlijke manier verlagen? Hier lees je er meer over.

Mannen: opgelet!

Ook jouw gezondheid is belangrijk wanneer je aan gezinsuitbreiding denkt. Roken, alcoholgebruik en dieetgewoontes kunnen allemaal bijdragen aan een lagere spermaproductie-of mobiliteit. Elke dag voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen en je lichaam ondersteunen met voedingssupplementen is dus de boodschap!

Het fertiliteit-dieet

Je ovulatie op een gezonde manier boosten? Deze voeding kan je daarbij helpen:

Fruit en groenten

  • Watermeloen en asperges: zitten vol glutathion (wat belangrijk is voor de kwaliteit van de eicel)
  • Boerenkool: bevat nutriënten die nodig zijn voor het metaboliseren van oestrogeen)
  • Goji-bessen: bevatten fytochemicaliën die gunstig zijn voor de vruchtbaarheid

Plantaardige vetten

Een pakje friet of gebakje (die puur uit transvetten bestaan) is niet meteen wat we bedoelen. Ze verhogen je insulineniveau waardoor je meer kans krijgt op ontregeling tijdens je ovulatie.

Wat wel een goed idee is? Noten, avocado’s en olijfolie mogen zichzelf gezonde vetten noemen. Ze verminderen de kans op ontstekingen in het lichaam, wat helpt bij het bevorderen van een regelmatige ovulatie. Meer weten over gezonde vetten? Lees dan hier verder.

Meervoudige koolhydraten

Meervoudige (of langzame) koolhydraten als fruit, groenten, bonen en volle granen worden langzaam verteerd en hebben een geleidelijk effect op je bloedsuikerspiegel. Bovendien zitten meervoudige koolhydraten vol vitamines, vezels en vitamine E.

Proteïnes

De juiste proteïnes kunnen belangrijke bouwstenen zijn voor een gezonde zwangerschap. Kip, kalkoen, zalm, tonijn, sardines, eieren, tofu, bonen en zaden geven je lichaam kracht en zitten boordevol gezonde vitaminen en mineralen.

Zuivel

De probiotische microben die we in zuivelproducten terugvinden, kunnen gunstig zijn voor je fertiliteit. Je kiest best voor vette zuivelproducten (Griekse yoghurt bijvoorbeeld) in plaats van magere. Niet onbelangrijk: een teveel aan zuivelproducten kan dan weer een negatief effect hebben. Veel mensen beseffen niet dat ze last hebben van een zuivelintolerantie!

Suiker

Leg dat koekje zo snel mogelijk weg, want suiker brengt je bloedsuikerspiegel uit balans waardoor je sneller last krijgt van hormonale problemen. Wat wel mag? Ongeraffineerde suiker als agave, honing, ahornsiroop en stevia bevredigen je sweet tooth op een gezondere manier.

Cafeïne

Iets te laat gaan slapen gisteren? Probeer die tassen koffie te laten staan wanneer je je vruchtbaarheid wil boosten. Cafeïne kan beletten dat je slijmvliezen vochtig blijven, wat een slechte impact heeft op de samenstelling van je baarmoederslijmvlies.

Soja

Uit een wetenschappelijke studie is gebleken dat bewerkte soja een negatief effect kan hebben op je vruchtbaarheid. De oestrogeen-achtige eigenschappen in dit plantaardig goedje kan jouw hormonale balans in de war brengen. Ook mannen letten hier best mee op! Bewerkte soja kan een nadelig effect hebben op je testosteronniveau.

Ontdek onze producten