Jezelf voortslepen, continu geeuwen en een zwaar hoofd? Tijd om iets aan je energietekort te doen! Met deze handige tips & tricks heb je snel weer je energie terug.

Vitaminen en mineralen die je energie geven

Bepaalde vitamines, mineralen en plantenextracten herstellen en stimuleren het natuurlijk energiesysteem van ons lichaam. De pronkstukken in kwestie? Dat zijn deze:

Spirulina en chlorella

Spirulina en chlorella mag je letterlijk de evergreens noemen in de strijd tegen een te lage energie. Deze twee microalgen stimuleren je lichaam op talrijke manieren. Doordat ze enorme aantallen vitaminen en mineralen bevatten, kunnen ze wonderen doen voor je energiehuishouding. Meer weten over deze superalgen? Lees hier verder.

Vitamine B

Koolhydraten volledig bannen uit je dieet? De B-vitaminen staan in voor het omzetten van koolhydraten in suiker. Volkorenbrood, zilvervliesrijst of zoete aardappelen (complexe koolhydraten en ongeraffineerde suikers dus) zorgen ervoor dat je energielevel consistent blijft. Ideaal om dat middagdipje te vermijden! Meer lezen over vitamine B? Dat doe je hier.

Magnesium

Grijp je snel naar een flinke tas koffie of energiedrankje? Aangezien 80% van de bevolking een gebrek heeft aan magnesium, is de kans groot dat je laag energielevel hier mee te maken kan hebben.    Magnesium heeft een invloed op onze mitochondriën (ook wel de energiecentrales van ons lichaam genoemd) en stofwisseling. De werking van magnesium verder onderzoeken? Dat doe je hier.

IJzer

‘Krijg je wel genoeg ijzer binnen?’ is vaak de eerste vraag die mensen je stellen wanneer je zegt dat je moe bent. Ze hebben geen ongelijk. Een normale energieopbouw hangt samen met het vermogen van het bloed om zuurstof te transporteren. Het mineraal dat hiervoor zorgt kan je vast wel raden… Meer weten over ijzer? Lees er hier meer over.

Lifestyletips & tricks die zorgen voor een energieboost

Een sessie bankhangen kan ons allemaal eens flink deugd doen. Dagelijkse kost voor jou? Op een gezonde manier je energieniveau verhogen is de boodschap!

Drink zoveel mogelijk water

Kan je volmondig ‘ja’ antwoorden op de vraag of je ongeveer 8 glazen water per dag drinkt? Zo neen, neem dan je drinkgewoontes onder de loep. Let ook op met andere dranken. Fruitsap uit de winkel is een no-go. Het bevat te veel snelle suikers om voor een stabiel energieniveau op lange termijn te zorgen.

Kies voor snacks in plaats van grote maaltijden

Natuurlijk hebben we het niet over een koekje of een pakje chips, maar snacken blijkt helemaal zo slecht nog niet te zijn. Om de drie uur een gezonde snack eten zorgt voor een constante energietoevoer naar je lichaam. Toch maar een extra doosje noten of aardbeien op je boodschappenlijstje zetten?

Ga sporten

Zwemmen, cardiotraining, crossfit…Elk type sport heeft zijn voordeel op je lichaam. Je hart gaat er beter door werken, je traint je spieren, je uithoudingsvermogen schiet de hoogte in en je voelt je een stuk energieker na een stevige work-out. Die broodnodige nachtrust? Het is bewezen dat je na het sporten een stuk beter slaapt.

Reguleer je stressniveau

Weinig dingen die zo schadelijk zijn voor je lichaam als een te veel aan stress. Stress werkt uitputtend, dus probeer je stressniveau onder controle te krijgen. Bespreek je workload met je baas, plan genoeg me-time in, probeer enkele ademhalingsoefeningen uit om je focus te verleggen, boek een yoga workshop, neem een warm bad…Experimenteer wat voor jou echt werkt om je stress te verminderen.

Let op je slaapkwaliteit

Zeven à acht uur slaap blijkt niet de enige succesformule te zijn voor een uitgerust gevoel. Het geheim zit hem in de slaapcycli. Elke cyclus duurt zo’n 75 tot 90 minuten, van REM tot non-REM-slaap. Een verhoogd stressniveau, onstabiele bloedsuikerspiegel of een verstoring in je hormonenbalans kan je verschillende cycli verstoren. Je slaap bijschaven? Hier lees je er meer over.

Energie kan je eten

Een koek of een zakje snoep kan dan wel voor een snelle sugar rush zorgen, voor je energielevel op lange termijn bestaan er veel gezondere alternatieven:

Bananen 

Favoriet tijdens de Tour de France! Bananen zitten bomvol gezonde koolhydraten, kalium en vitamine B6 die de energie in je lichaam op peil houden.

Bruine rijst

Vervang je portie witte rijst in je nasi goreng eens door bruine. Het aantal vezels, vitaminen en mineralen is veel hoger in dit type rijst. Je bloedsuikerspiegel wordt gelijkmatig ingesteld doordat bruine rijst een lage glycemische index heeft.

Appels

Je weet wat ze zeggen over ‘an apple a day’…Appels zijn rijk aan koolhydraten, vezels, natuurlijke suikers en antioxidanten. Een langzame en aanhoudende energieafgifte? Check!

Eieren

Eiwitten zorgen voor een stabiele en aanhoudende bron van energie. Een eitje is rijk aan aminozuren, B-vitaminen en pure vormen van proteïnen. Ideaal als pre-work out snack dus!

Vette vis

Vermoeidheid wordt vaak veroorzaakt door ontstekingen in het lichaam. Omega 3-vetzuren (dat te vinden is in vette vis als makreel, zalm en tonijn) helpen deze kwaadaardige ontstekingen de kop in te drukken. Waarom je nog wat vaker vette vis op het menu moet zetten? Ze zitten boordevol eiwitten en B-vitamines.

Goji-bessen

Deze eeuwenoude superbesjes zijn pas sinds een paar jaar aan hun opmars bezig. Goji-bessen zitten vol met antioxidanten, vezels, vitaminen en mineralen die je prestaties en alertheid een impuls geven. Tip: strooi enkele goji-bessen op je smoothie of potje yoghurt.

Zoete aardappelen

Dankzij de complexe koolhydraten en vezels in zoete aardappelen doet je lichaam er relatief lang over om ze te verteren. Het resultaat? Een constante toevoer van energie.

Havermout

Havermout is de laatste paar jaar bezig aan een populariteitsopmars aan de ontbijttafel. Makkelijk om klaar te maken, enorm voedzaam, makkelijk aan te passen aan jouw voorkeur (hallo warme appeltjes en pindakaas), een bron van energie…

Quinoa

Quinoa is zijn naam van ‘superfood’ dubbel en dik waard. De koolhydraten in dit gezonde goedje worden traag geabsorbeerd en geleidelijk aan omgezet in energie. Ook het hoge eiwitgehalte speelt een rol in de kracht van deze graansoort.

Kikkererwten

Van een healthy snack gesproken…Ook kikkererwten blijken een uitstekende bron te zijn van complexe koolhydraten en vezels. Zelf je hummusdip maken? Gooi wat kikkererwten, sesamzaadpasta (tahin), olijfolie en citroen in de blender.

Avocado’s

Instagram staat er vol van: het groene supergoedje avocado. Meer dan 80% van de gezonde vetten in avocado’s komt uit enkelvoudige onverzadigde en meervoudige onverzadigde vetzuren. Gezonde vetten, vezels en vitamine B worden opgeslagen en als energiebron gebruikt wanneer je lichaam het nodig heeft.

Sinaasappels

Sinaasappels zijn overladen met vitamine C en antioxidanten die ons beschermen tegen oxidatieve stress (wat een belangrijke oorzaak kan zijn van vermoeidheid). Start je dag met een sinaasappel, zo heb je ook de vezels binnen en blijft je bloedsuikerspiegel consistent.

Groene groenten

Een van de voornaamste oorzaken van een laag energieniveau? IJzertekort! Groene groenten (zoals waterkers en boerenkool) zijn uitstekende bronnen van ijzer om je tekort aan te vullen. Voor de durvers: een smoothie met waterkers en boerenkool zorgt voor een instant energieshot.

Noten en zaden

Chiazaden, lijnzaad, pompoenpitten en noten mogen heus een plekje veroveren in je snackpatroon. De vezels, omega 3-vetzuren en eiwitten in zaden en noten zorgen voor een langzame vertering van de voedingsstoffen. Trage vertering? Langdurige energie!

Groene thee

Ruil je kopje koffie eens in voor groene thee! Het stofje in groene thee, L-theanine, zorgt voor een soepelere toename van energie. Groene thee en de sportschool gaan verrassend goed samen. Het kan vermoeidheid verminderen door de afbraak van vet en de afgifte van noradrenaline (wat je bloeddruk laat stijgen waardoor er meer bloed beschikbaar is voor je hersenen en spieren).

Ondersteun je lichaam met supplementen

Vermoeidheid, iedereen komt er vroeg of laat mee in aanraking. Of je lage energieniveau nu komt door stress, slechte voeding door bodemverontreiniging of een vitaminetekort, tijd om het aan te pakken! Met ons pakket ‘energy’ is geen enkele deadline je nog te veel. ‘B Booster’, ‘Smart Energy’ en ‘D Forte’ behoren tot deze deal.

B Booster: alle vitaminen B hebben elk een unieke biologische rol en eigenschap. Toch is het belangrijk om te weten dat alle typen samen werken in ons lichaam. We hebben vitamine B nodig voor ons haar, de huid, onze spijsvertering, beenderen en concentratieniveau.

Over het algemeen wordt vitamine B weinig opgeslagen in het lichaam, waardoor suppletie zeker aangeraden is. Vitamine B is wateroplosbaar, het teveel in je lichaam wordt via de urine verlaten. Vooral mensen met een dieet, vegetariërs, sporters, rokers, alcoholgebruikers, vrouwen die de anticonceptiepil nemen, vrouwen in de menopauze en 55-plussers doen er goed aan om hun lichaam te voorzien van suppletie.

Smart Energy: het natuurlijke energiesysteem van je lichaam herstellen, je mentale focus verbeteren en je afweersysteem stimuleren? Daar zorgt ons supplement Smart Energy voor. Deze samenstelling ondersteunt het ATP-metabolisme, wat we ons lichaamseigen energie-omzettingssysteem kunnen noemen).

Op deze manier kan ons lichaam op een doeltreffende manier energie produceren. Laat dat ongezonde energiedrankje dus staan! Gezonde energie zorgt ervoor dat je langdurig alert en helder blijft, goed kan functioneren en je je workload zonder enig probleem kan wegwerken.

D Forte: de term vitamine D staat voor een groep van vet-oplosbare hormonen, waarvan de belangrijkste D2 (de plantaardige vorm) en D3 (de dierlijke vorm) zijn. D3 kan door onze huid worden geproduceerd onder invloed van ultraviolet licht (afkomstig van de zon). Deze vorm van vitamine D3 wordt in onze lever en nieren omgezet in de actieve vorm ‘calcitriol’. D2 wordt in ons lichaam gemetaboliseerd tot D3 om vervolgens in dezelfde actieve vorm te worden omgezet.

Uit onderzoek blijkt dat ¾ van de bevolking boven de 45 jaar een tekort heeft aan vitamine D. Dit valt te verklaren door onze voeding (die slecht een heel laag niveau vitamine D bevat) en levensstijl. Natuurlijke absorptie van zonnestralen is vandaag de dag niet meer aan de orde, dus qua vitamine D blijven we afhankelijk van externe bronnen (suppletie dus)!

Bestel nu je voordeelpakket met 15% korting!