Slecht geluimd? Zo zie je het leven weer door een roze bril

© Shutterstock

Is ‘grumpy’ jouw bijnaam? Verschillende factoren kunnen de oorzaak zijn van je slechte humeur. Met deze simpele tips & tricks stap je nooit meer met het verkeerde been uit bed!

 Een beter humeur dankzij de juiste vitaminen en mineralen

Magnesium

 

Uit onderzoek blijkt dat magnesium bij een milde tot matige depressie wonderen kan doen voor je humeur. Vooral bij jongvolwassenen blijkt magnesium onmisbaar voor een gezonde mindset. Meer weten over dit mineraal? Lees dan hier verder.

 

L-ornithine

 

L-ornithine activeert de uitscheiding van ammoniak, wat zorgt voor een gunstiger energieverbruik en vermindering van negatieve gevoelens. Waar je dit zuur onder andere kan terugvinden? Hier lees je er meer over.

 

Tryptofaan

 

Wist je dat tryptofaan een belangrijke rol speelt in de productie van serotonine? Het spreekt dus voor zich dat verder onderzoek aantoont dat tryptofaan verbonden is met je stemming, slaap en emoties. Meer weten? Lees dan hier  verder.

 

Spirulina

 

Uit onderzoek blijkt dat spirulina de serotoninesynthese in de hersenen een boost geeft. Waarom dit belangrijk is? Serotonine speelt een belangrijke rol in de regulatie van depressieve gevoelens. Meer weten over deze superalg? Lees dan hier verder.

 

Tyrosine

 

Wist je dat een tekort aan adrenaline kan zorgen voor angstgevoelens of depressies? De inname van tyrosine (wat adrenaline aanmaakt) heeft dus een positieve werking op je stresstolerantie en humeur. Je humeur een boost geven? Hier lees je er meer over.

 

Vitamine D

 

Het klinkt misschien logisch dat deze ‘zon-in-vitaminevorm’ ervoor zorgt dat je net iets liever aan de dag begint. Hoe dan? Vitamine D activeert de transcriptie van het serotonine-synthetiserende gen (wat gezien kan worden als regelaar van ons humeur). Meer weten over vitamine D? Lees dan hier verder.

 

‘La vie en rose’ wordt een stuk makkelijker met deze lifestyletips

 

Voel jij je vaak de minst gezellige van de vriendengroep? Piekeren, negatieve gevoelens en stress kunnen je humeur flink de dieperik in laten gaan. Met deze tips ben je opnieuw je enthousiaste zelf in no-time.

 

Geef jezelf een compliment

 

Hoe je over jezelf denkt heeft een grotere invloed op je psyche dan je zou denken. We hebben allemaal al weleens voor de spiegel gestaan en gedacht ‘ik zie er niet uit’ of luidop gezegd ‘wat een mislukking ben ik toch’ na een gefaalde sollicitatie.

Twee woorden: niet doen! Vertel jezelf iets positiefs dat je eigenwaarde kracht kan geven. Always look on the bright side of life en probeer het goede te zien in élke situatie.

 

Elke dag dankbaarheid

 

Schrijf elke dag iets op waar je dankbaar voor bent. Dit kan super eenvoudig zijn! Die lachbui met je collega’s, het mooie weer, dat ontspannende rondje in het park…Hoe meer je opschrijft, hoe sneller je beseft dat je leven helemaal zo slecht nog niet is. Dat slechte humeur? Dat verdwijnt meteen wanneer je ziet dat je lijstje steeds langer wordt.

 

Focus, focus, focus

 

Betrap je jezelf op piekermomenten wanneer je onder de douche staat? Probeer je bewust te zijn van het huidige moment. Leg de focus op wat je op dat moment aan het doen bent (zelfs als het een routine-activiteit is als lunchen of naar huis wandelen) en doe je best om negatieve gedachten te verdringen.

 

Maak tijd voor een sportsessie

 

In je luie zetel belanden na een drukke werkdag kan dan wel ontspannend zijn, op lange termijn is dit een minder goed idee. Je lichaam maakt voor én na je sportsessie stressverlagende en humeurbevorderende endorfines vrij.

Geen tijd voor een regelmatig bezoekje aan de sportschool? Neem wat vaker de trap, ga met de fiets naar het werk of maak een korte wandeling tijdens je lunchpauze.

 

Doe eens iets voor iemand anders

 

We hadden het hiervoor al even over dankbaarheid. Dit gevoel versterken? Doe eens iets voor iemand anders. Een goede daad werkt trouwens in twee richtingen. Je helpt een persoon en je krijgt er zelf een fantastisch gevoel door. Gratis en voor niks!

 

Pauze werkt!

 

Onverwachte stresssituaties kunnen ervoor zorgen dat alles een beetje te veel kan worden. Hoe je dit gevoel op een snelle manier kan verminderen? Sluit je ogen en haal tien keer diep adem (telkens vier tellen in en uit) tot je je weer rustig voelt.

 

Kruip wat vroeger onder de wol

 

Rol je vaak al knorrend uit bed? Een slaaptekort kan echt een invloed hebben op je gemoedstoestand! Probeer elke dag op een vast tijdstip naar bed te gaan en verzorg je slaapkwaliteit.

Leg je smartphone een uur voor je gaat slapen weg, drink geen koffie meer, stel een vaste nighttime-routine op… Je ochtendhumeur zal je dankbaar zijn.

 

Een sterke mental health met de juiste voeding

 

Jezelf goedgezind eten? Met deze voeding kan het!

 

Bonen en peulvruchten

 

Voedingsstudies hebben aangetoond dat seleniumrijke voeding een positief effect heeft op ons humeur. Goede bronnen van selenium? Bonen en peulvruchten helpen je moeiteloos door sombere dagen.

 

Spinazie

 

Vitamine A, wat je kan terugvinden in groene bladgroenten als spinazie, mogen we gerust een booster van je humeur noemen. Het groene goedje blijkt een van de belangrijkste bronnen, maar vitamine A kan je ook terugvinden in zoete aardappelen, wortelen en perziken.

 

Bessen

 

Niet alleen citrusvruchten zitten bomvol vitamine C! Ook blauwe bessen, braambessen en aardbeien maken komaf met je slechte bui.

 

Vis

 

Olieachtige vissoorten (zalm, makreel, forel en sardines bijvoorbeeld) zijn rijke bronnen van omega 3-vetzuren. Ze helpen bij het opbouwen van verbindingen tussen hersencellen en ze versterken de receptorplaatsen voor neurotransmitters. Een verhoogde productie van serotonine en betere stemming? Check!

 

Gevogelte

De link tussen een lage bloedsuikerspiegel en een bad mood, het bestaat. Kip en kalkoen zitten vol magere eiwitten die je bloedsuikerspiegel stabiliseren waardoor je humeur in balans blijft. Wat nog? In gevogelte kan je tryptofaan terugvinden, wat belangrijk is voor het aanmaken van serotonine (aka ons gelukshormoon).

 

Dit zet je beter niet op je boodschappenlijstje

 

Niet enkel wat je eet, ook wat je niet eet is belangrijk voor een gezonde psyche. Volgende voeding komt je mindset allesbehalve ten goede:

 

Suiker

 

Cakes, koekjes, ontbijtgranen, frisdrank…Suiker zorgt voor pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en moodswings. Suiker staat soms vermomd op een etiket. Ook glucosestroop, fructose, maltose en sucrose zijn echte boosdoeners voor je lijf.

 

Verfijnde granen

 

Verfijnde granen (terug te vinden in pasta, brood en crackers) zijn vormen van suikers en zetmelen. Waarom ze zo slecht zijn voor je humeur? Je bloedsuikerspiegel zit de hele dag door op een achtbaanrit.

 

Alcohol

 

We worden misschien allemaal weleens net dat tikkeltje gezelliger na een glaasje wijn. Toch is dit niet zonder gevaar voor je humeur op lange termijn. Alcohol zit bomvol suiker (hallo onstabiele bloedsuikerspiegel) die je humeur kan laten crashen. Vooral als je gevoelig bent voor depressies is alcohol geen goed idee.

 

Een glaasje goed humeur

 

Jezelf een mentale boost geven? Met dit simpele receptje begin je goedgezind aan je dag:

Dit heb je nodig:

  • Spinazie
  • Een halve avocado
  • Een theelepel kaneel
  • Een banaan
  • Een eetlepel pompoenzaden
  • Een kop water

Zo ga je te werk:

Mix alles in de blender!