Elk lichaam heeft nood aan het groene wondergoedje ijzer. Zeker als vegetariër is het belangrijk om je lichaam genoeg te voorzien van dit mineraal. Hoe je een mogelijk tekort het best aanpakt? Wij vertellen je er meer over!

Waarom heeft ons lichaam ijzer nodig?

IJzer speelt een belangrijke rol bij het vermogen van het bloed om zuurstof te transporteren. Ook in de vorming van rode bloedcellen en hemoglobine is ijzer onmisbaar. Wat nog? Een normale energieopbouw, celdeling, werking van ons immuunsysteem en cognitieve functies (je geheugen en concentratie bijvoorbeeld) hebben we te danken aan dit uitzonderlijke mineraal.

Dit zet je op het menu om je ijzertekort tegen te gaan

  • Linzen: wist je dat twaalf theelepels linzen zorgen voor je dagelijks aanbevolen hoeveelheid ijzer? Bovendien zijn linzen ook nog eens cholesterolverlagend en zorgen ze voor een goede spijsvertering omdat ze boordevol vezels zitten.
  • Vijgen: in verse vijgen zit verrassend veel ijzer en vitamine B, ideaal voor vegetariërs dus! Eet ze als snack of gebruik ze om je salade te boosten.
  • Sesamzaad: wanneer je je vegetarisch gerecht kan boosten met een handjevol sesamzaadjes, doe dit dan ook. Die leuke crunch krijg je er gratis en voor niks bij.
  • Pistachenoten: hoe groener, hoe beter? Pistachenoten zijn een goede bron van ijzer. Toch maar je bakje chips inruilen dus!
  • Boerenkool: kale is hot & happening bij alle foodies. De groene superbladeren bevatten enorm veel ijzer, antioxidanten en vitamines. Tip: upgrade je smoothie met enkele blaadjes boerenkool.
  • Donkere chocolade: misschien nog het beste nieuws uit dit lijstje… Een blokje zwarte chocolade van minstens 70% cacao moet qua ijzergehalte niet onderdoen voor diepgevroren spinazie.

Sterk met een ijzersupplement

Wist je dat 30% van de bevolking een ijzertekort heeft? Als vegetariër loop je natuurlijk een verhoogd risico. Met een voedingssupplement kan je je ijzergehalte op een natuurlijke, veilige manier verhogen. What’s in it for me? Vaarwel vermoeidheid, laag uithoudingsvermogen en bleke huid!